Monday, March 17, 2008

Marilah cuba resipi ini.......

Easy Custard Caramel

Bahan-Bahan:
Untuk caramel:
4 senduk gula
2 senduk air

Untuk custard:
1 tin susu pekat
5 biji telur
1 sudu penuh tepung kastad
1 tin air ( ikut tin susu yg digunakan )


Cara :
Cara membuat caramel:

Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana hingga gula menjadi pekat kuning keperangan. Tutup api dan tuang caramel ke dalam loyang pengukus.

Cara membuat custard:
Campurkan kesemua bahan susu, telur tepung kastad dan air ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati ( 2-3 minit). Tuang bahan kastad ke atas caramel yang telah dimasukkan dalam loyang pengukus tadi. Kukus hingga masak ( 30 - 40 minit ). Setelah masak sejukkan sebentar dan diterbalikkan dengan berhati-hati ke dalam piring.

No comments: