Thursday, April 12, 2012

Jom cuba resipi ni pulak....

Sejak kebelakangan ni dessert Pavlova semakin menjadi sebutan ramai....tak ketinggalan rakan-rakan di office. semua sibuk bercerita mengenai dessert ni.


Resepi Pavlova
Sumber : http://ceritasyarafina.blogspot.com/2011/11/resipi-pavlova-tengok-sekali-rasa-nak.html

Bahan-bahan
3 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh air perahan limau nipis atau lemon
1 sudu besar tepung jagung

Topping
1 cawan (240ml) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip

1. ketika mengasingkan telur putih dan kuning, pastikan tiada langsung telur kuning yang termasuk dalam telur putih.

2. Sebelum digunakan, pastikan telur berada pada suhu bilik. Keluarkan awal-awal dari peti sejuk atau rendamkan telur dalam air biasa. Jangan gunakan telur yang masih sejuk. Kalau telur masih sejuk ia tak akan menjadi.

3. Pastikan semua peralatan yang digunakan bersih daripada sebarang air dan kesan minyak.

Cara membuat meringue

1. Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.

2. Dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi seperti krim putih tapi belum lagi berkilat.

3. Teruskan putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga krim tu bertukar menjadi putih berkilat.

4. Masukkan esen vanilla dan pukul sampai sebati.

5. Masukkan tepung jagung dan pukul lagi sampai sebati.

6. Masukkan air perahan limau nipis atau lemon. Gaulkan menggunakan senduk kayu.

7. Bentukkan meringue menjadi bulatan di atas kertas minyak.

Untuk membakar

1. Panaskan oven pada suhu 150'C 15 minit lebih awal.

2. Masukkan meringue tadi ke dalam oven. Dalam lebih kurang 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Bakar selama 1 jam. Kalau nak selamat, sentiasa tengok oven.

Bakar sehingga warna meringue bertukar menjadi perang muda. Matikan oven.
Jangan terus keluarkan meringue dari oven. Biarkan pintu oven terbuka. Biarkan meringue tu sejuk secara perlahan-lahan dalam oven. Kalau tak, kek tu akan turun dan leper macam lempeng...


Cara membuat topping

1. Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

2. Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanilla.

3. Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Bila hendak menghias baru keluarkan. Hias dengan buah-buahan segar yang telah dipotong.

No comments: